Drugo desetletje: 1962 - 1972

 

»Značilnost prvih dveh desetletij pri nas so pogosti požari, od katerih jih je kar sedem povzročila strela. Skoraj smo že dobili vtis, da je naravna ujma čakala na našo ustanovitev, da nas s pogostimi požari usposobi v učinkovite gasilce. Če so bili napori društva v prvem desetletju namenjeni predvsem izgradnji gasilskega doma, potem lahko upravičeno trdimo, da so bili napori drugega desetletja predvsem usmerjeni v posodobitev gasilske opreme, vozil ter v strokovno usposobljenost članstva.«

Za uspešno izpopolnjevanje na operativnem področju je imel takrat prav gotovo največ zaslug sedaj že legendarni poveljnik Anton Srakar, ki je poveljeval društvu skozi tri desetletja. Prvo prevozno sredstvo – konjsko vprego – je leta 1965 zamenjalo izrabljeno terensko vozilo Land Rover s pripeto prikolico za motorno brizgalno in cevi. Tako z vozilom kakor tudi z motorno brizgalno je bilo veliko težav in le z veliko iznajdljivosti ter truda smo to opremo vzdrževali in uporabljali.

Maja leta 1969 je društvo nabavilo novo tipizirano gasilsko vozilo IMV kombi. Že naslednje leto pa smo nabavili novo motorno brizgalno Rosenbauer – Automatic, ki je še vedno v uporabi. Z nabavo za takrat ustreznega gasilskega avtomobila in motorne brizgalne je bil storjen izredno pomemben korak k nadaljnjemu razvoju strojne opreme.

Za zagotovitev ustrezne protipožarne vode smo leta 1972 obnovili vodni rezervoar v Tomačevem z 80 m3 vode.

Za vse navedene takratne investicije je veliko sredstev zbralo samo društvo s prirejanjem veselic, s prostovoljnim delom in s podporo krajanov, drug pomemben del sredstev pa smo prejemali od občinske gasilske zveze Ljubljana – Bežigrad. Zveza je sredstva razdeljevala med društva glede na potrebe, prejete iz občinskega proračuna in protipožarnega sklada.

Tako smo po uspešnih dvajsetih letih delovanja društva dosegli po opremljenosti in strokovnosti enak nivo kakor društva z daljšo gasilsko tradicijo.

20 letnica

Praznovanje 20. letnice gasilskega društva z razvijanjem gasilskega prapora

Po vsem tem nam je manjkal le še društveni prapor, ki simbolizira društvo na posameznih prireditvah, proslavah in pogrebnih poslovitvah. Za dvajseto obletnico delovanja društva smo svečano razvili društveni prapor s spominskimi žebljički in trakovi, ki so jih prispevali naši zvesti podporniki. S svečanim razvitjem prapora smo zaključili drugo desetletje našega obstoja in nadaljevali pot, ki smo si jo zadali z našo gasilsko zvezo.

 

Besedila zbral in zapisal: Janez Blaž

© PGD Tomačevo Jarše | Izdelava spletne strani: dpoint.si